Zelf experimenten starten? Begin with the end in mind!

Om een idee te valideren kun je het beste beginnen met een klein experiment. Definieer de succes criteria, maak een minimale versie (MVP) en meet de uitkomst. Gebaseerd op de resultaten pas je je MVP aan, en herhaal je het proces. Voor kleine bedrijven is dit relatief makkelijk. Voor grotere bedrijven is dit een stuk lastiger. Om dit te kunnen doen zijn een schaalbare cloud omgeving, een agile werkwijze en ervaren DevOps teams een vereiste.

Hieronder vind je een aantal tips die het makkelijker kunnen maken om succesvol experimenten te starten.

Durf te leren

Als consultant heb ik gewerkt voor zowel kleine startups als voor grote bedrijven. Ik heb ze geholpen om nieuwe technologie te implementeren en een nieuwe werkwijze toe te passen. Een van mijn belangrijkste taken was kennisoverdracht. Ik wilde mezelf altijd misbaar maken, wat naar mijn idee elke consultant zou moeten doen. Mijn aanpak kwam erop neer dat ik zorgde dat de mensen met wie ik werkte een voorbeeld werden voor de rest van de organisatie. Zij organiseerden kennisoverdracht sessies voor hun collega’s. Ik maakte dus van mijn leerlingen leraren. En het belangrijkste: ze durfden nieuwe dingen te leren.

Oefen in het maken van fouten

Innovatie vind alleen plaats als er fouten worden gemaakt. Dus hoe beter je wordt in het maken van fouten, hoe groter de kans dat je je doelen behaalt. Oefening baart immers kunst. Daarom moet experimenteren goedkoop en veilig zijn. Dit vereist een open, transparante cultuur, waarbij er niet met vingers wordt gewezen.

Focus op outcome, niet op output

Voordat je een experiment start, bedenk wat het resultaat zou moeten zijn. In het Engels: Begin with the end in mind. Definieer metrics die aangeven of je experiment slaagt of niet. Het kan helpen om hiervoor OKR’s (Objective, Key Results) voor in te zetten. Start met een Objective dat ambitieus is en je misschien wel nooit zult behalen. Vervolgens definieer je de Key Results, die aangeven of je goed op weg bent. Deze Key Results moeten specifiek en meetbaar zijn, zodat het duidelijk is of je het resultaat wel of niet hebt behaald. Deze methode wordt door veel grote bedrijven toegepast, maar is ook voor persoonlijke doelen erg geschikt.

Hulp nodig? Neem contact met mij op!

Als je wordt getriggert door bovenstaand verhaal, en je wilt weten hoe jouw team of organisatie kan beginnen met experimenteren, neem dan contact met mij op. Ik doe graag een vrijblijvende scan, waarbij ik je help om je eerste experiment te definieren.

comments powered by Disqus